2012.01.19.
15:27

Írta: kezu

Fjordba rejtett adatközpont

A norvég hegyek mélyén található ez a Hobbitok Megyéjére emlékeztető "Green Mountain", a világ leginkább környezetbarát adatközpontja. A központ hűtését a közeli fjord jéghideg vize szolgáltatja.

A központot két fázisban építik, ha elkészül 118 000 négyzetméternyi helyet lehet telepakolni szerverekkel.

Természetesen egy ekkora technikai park óriási hőmennyiséget termel, éppen ezért építették a fjord közelébe. A fjordból származó víz stabilan 8 Celsius fokos, éppen ideális egy ekkora központ működtetéséhez.



Bizonyos értelemben hasonlít a Facebook új, 700 millió dolláros szerverfarmjához, amely Svédország északi részén épült, de 40 000 átlagos amerikai háztartás energiaigényét fogyasztja, ezért a Facebook próbálkozása közel sem olyan környezetkímélő.

Várhatóan a norvég cégek töltik ki a hely legnagyobb részét, de a tulajdonosok európai és amerikai vállalatok jelentkezését is várják.

Fjord hűti az adatközpontot

 

Fjord hűti az adatközpontot

Szólj hozzá!

Címkék: természetvédelem adatközpont fjord alternativ energia

A bejegyzés trackback címe:

https://shtrend.blog.hu/api/trackback/id/tr283590303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása