2012.03.09.
12:39

Írta: kezu

5 év múlva az űrben nyaralunk?

A világűr sokunk számára nagyon vonzó, hiszen elképzelni is alig tudjuk, milyen lehet súlytalanul lebegni és a távolból szemlélni bolygónkat.

Az eddigi megoldások csupán egy-egy óra lebegést kínálnak a szó szerint csillagászati összegeket kifizető űrturistának. A föld felszínétől körülbelül 100 kilométerre épülő Commercial Space Station-ben (Kereskedelmi Űrállomás) azonban öt gravitáció mentes napot tölthetnek majd el a vendégek. Szoba szervizre azért ne számítsanak a látogatók, annak ellenére, hogy nem kevesebb, mint fél millió dollárt kell leszurkolnia annak aki egy ilyen kiránduláson akar részt venni.

Ahogy a lenti képeken is látszik a Commercial Space Station cseppet sem olyan, mint a Four Seasons, de az atmoszférát elhagyni önmagában is nagy luxus. 2016-ra tervezik az űrhotel nyitását, ami orosz Soyuz rakétákkal lesz majd elérhető. Mindez egy kicsit félelmetesen hangzik, de tudjuk, az úrutazás (még) nem csoportos nyaralás.

csslead csst2

Forrás www.shtrend.hu

11 komment

Címkék: csillagászat űrturizmus űr űrutazás

A bejegyzés trackback címe:

https://shtrend.blog.hu/api/trackback/id/tr474299656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jawarider 2012.03.09. 15:50:49

Kíváncsi vagyok, hogy valóban ilyen rövid időben meg fog e valósulni.

apika2 2012.03.09. 16:42:36

Hetente ígérik az ilyen fantasztikus lehetőségeket pár éven belül. Itt borítékolom: kizárt.
Még az órás lebegést is tolják egyre távolabb, de ott legalább már látszik a vége néhány éven belül.

Ha annyira egyszerű lenne egy űrállomás felhelyezése az űrbe, hogy csak hordozórakéta kérdése lenne, akkor mit is szarakodtak az ISS-el, vagy miért húzzák az időt a kínaiak a sajátjukkal?

Látványterveket nem lehet az űrbe lőni ám. Űrturisták mellé is kell kiképzett űrhajós személyzet, mi több, egy ilyen objektum még akkor is drágán fenntartható, ha senki nem utazik benne. Pályán tartása, létfenntartó rendszereinek működése energia, és pénzigényes. Ja, azon meg se lepődök, hogy sehol egy napelem a képen.

Nyilván az áramellátást majd a szobabicikliken kis maláj munkások biztosítják.

...és a Szojuz: hát persze, pont erre fogják használni őket. FÉL MILLIÓ DOLLÁRÉRT személyenként:)DDD Kacagnom kell. Tudják ezek, jelenleg mennyibe kerül egy kg. feljuttatása az űrbe??? Na lehet számolni. Jelenleg 25-30 000 dollár egy kilogramm tömeg űrbe juttatása.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.03.09. 16:44:16

Engem biztos érdekelne, ha nyakamba szakadna a lottóötös, de az öt napot sokallom. Persze nagy élmény lehet a súlytalanság, meg az ablakra tapadva a távoli Földet figyelni mondjuk két napig, de ötig? A végée már rohadt unalmas lehet azon pici helyen bezárva...

Hölgypilota · http://holgypilota.blog.hu 2012.03.09. 17:35:36

Apika2-nek igaza van, biztos nem fog megvalósulni négy év múlva ez a kereskedelmi űrállomás és az ár is enyhén szólva mulatságos.

A mi Simonyi Karcsink ezzel a csapattal kétszer, egy-egy alkalommal harminc milka dollárért űrturistáskodott.

Ez hatvanszorosa az itt megjelölt árnak, ahol tuti hogy nem a fenn tartózkodás napjai vitték el a nagyobb részt, hanem a fel- meg leballagásé.

Én egyébként könnyen összehoznék ilyen fapados űrhotelt, ha az oroszok valami korábbi elfekvően keringő űrállomás moduljukba barkács módon újra életet lehelhetnék.

Reklám arcnak pedig Claudie-t, a csinos francia űrorvost kérném meg, ő már kétszer járt az oroszokkal a kozmoszban és azóta volt miniszter is, lehet hogy tudja, hol vannak most a titkos űrpénzügyi források.

Akit érdekel Claudie, irtunk róla a Hölgypilótákban, szerintem mindenképpen megér egy linket:

holgypilota.blog.hu/2012/03/04/hazaspar_az_urben

]{udarauszkasz 2012.03.09. 17:53:12

nagyteljesitmenyu ionhajtomu, mikrofuzios cellaval meghajtva. Amig ilyeneket nem gyartanak futoszalagon, nem fogunk az Iora, vagy az Europara sielni jarni.

2012.03.09. 19:02:35

Az ilyen hírekről a Jetson család jut eszembe. Ennek is kb. olyan a realitása.

Egyszerűen nincs üzlet ebben. Nem tudom hány ember tud félmillió dollárt kicsengetni ezért, de gyanítom, hogy nem állnának sorba a lehetőségért. Túl drága ez a technológia és az űrrepülést nagy érdektelenség kíséri. Vége a nagy mérföldköveknek, a hatvanas évek óta szinte semmit nem fejlődött ez az iparág. Még mindig hidrogént égetünk, az elérhető sebesség nem nőtt, a bolygóközi űrrepülés még ma is sci-fi. És még vagy 50 évig az is marad szvsz.

Pioo 2012.03.09. 19:25:20

Jaajjjjj
Száz km-er magasan lesz???? Úristen!!!! Mennyi ideig lesz fent? fel fordulatig?
Es meg gravitacio mentes 5 napot is igernek???? Ahhh Mi az isten tartja fent a kedves cikkoro szerint palyan azt a nyuves allomast ha nem a gravitacio???
Emlekeztetoul altalanos fizika... Egy testre amelyre nem hat ero egyenes vonalu egyenletes sebesseggel halad. Nah a korpalya kozel sem egynes, es mivel a sebesseg vektor mennyiseg (nah ez mar talan kozepiskolai tudas, de csak kapott az iro eretsegit....) igy a sebessege sem allando.
Istenem....

Mikron · http://mikron.blog.hu 2012.03.09. 20:13:56

Ahhoz képest, hogy az ISS és a MIR is 300-400km között kering(ett) ez a 100km elég alacsonynak tünik.

Idönként elökerül egy-egy ilyen projekt és jól nem lesz belöle semmi. Legutóbb négy-öt éve volt egy spanyol cég ami pont idénre igért ürhotelt, az úgyanúgy nem épült meg ahogy ez sem fog. ( www.reuters.com/article/2009/11/02/us-hotel-idUSTRE5A151N20091102 )

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.03.10. 21:58:39

Mindegy hol nyaralnék, csak ne legyen mobil, TV és internet! :)

Endremester · http://www.dugulaselharitas-24h.hu 2012.03.11. 20:32:03

Remek, de nekem itt is jó lenne a Balcsin csak süssön már ki a nap!

Ujjra Gyúrok · http://pixelscroller.com/ 2012.03.11. 22:55:48

Fejlődik a technológia. Rohamosan. 5 év múlva azért még biztosan nem egy velencei kiruccanás ára lesz :D
süti beállítások módosítása