2011.12.29.
17:56

Írta: kezu

Üstökös az űrből nézve!

Dan Burbank, a Nemzetközi Űrállomás kapitánya közzétett egy gyönyörű és lélegzetelállító felvételt a Lovejoy üstökösről, mely túlélte Napunkkal való súrlódását.

Az űrállomás 240 mérfölddel a Föld felett kering. A videóban megfigyelhető Lovejoy üstököst még novemberben fedezték fel, később, december közepén alig 121 ezer kilométerre haladt el Napunktól, annak forró napkoronájában tartózkodott, ahol közel 1 millió Celsius-fokra melegedett. Igaz mérete és tömege csökkent, de az üstökös túlélte az igen közelinek mondható élményt. Ilyen napsúroló üstököst nagyon ritkán lehet megfigyelni, eddig összesen 2000 hasonló égitestet jegyeztünk fel.
 



Eme találkozásnak és kémiai folyamatainak köszönhetően igen látványos égitestté változott a Lovejoy, Földünkről is jól megfigyelhető lett, bár Magyarországról sajnálatos módon nem igazán lehetett látni.

Lovejoy üstökös videón és képeken!

Lovejoy üstökös videón és képeken!

 

Szólj hozzá!

Címkék: csillagászat iss üstökös űrből lovejoy napérintő

A bejegyzés trackback címe:

https://shtrend.blog.hu/api/trackback/id/tr923504740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása